My Music, My Life

Saturday, July 5, 2014

Sabar

Sahabat...


Benar, memang dunia ini kadangkala terlalu kejam untuk kita harungi...
Benar, memang manusia ini kadangkala terlalu sukar untuk kita mengerti...
Benar, memang diri ini kadangkala terlalu takut untuk mengakui kebenaran yg berada di depan mata...


Namun,


Bersabarlah, ada hikmah di sebalik semua itu...


Bukankah Tuhan telah menciptakan manusia ini berlainan? Hatta sepasang kembar sekalipun seiras punya personaliti yang berbeda... Lain orang, lain corak pemikirannya... Lain orang, lain kaca mata hidupnya... Lain orang, lain jalan hidupnya... Takkan sama dengan kita walaupun hampir serupa... Peranan kita? Ambil pengalaman orang lain sebagai guru kita, pedoman kita untuk maslahat akan datang... Bukankah dalam Al-Quran sendiri banyak kisah2 umat terdahulu yang boleh menjadi panduan agar yang baik kita contohi dan yang tidak baik kita hindari?


Kadang2, mereka suka memberi respon yang kurang kita gemari... Diulangi, setiap mereka melihat dunia ini melalui pelbagai perspektif yang tersendiri, yang kadang2 kita sendiri sukar, malah perit untuk kita memahaminya...


Bersabarlah, ada hikmah di sebalik semua itu...


Mungkin, ALLAH mahu mengajar kita sesuatu melalui perlakuan, pertuturan dan tindakbalas orang lain terhadap perilaku dan persepsi kita terhadap Tuhan, alam, dan manusia sekeliling... Ya, kadang2 kita merintih, meratap, mencari Tuhan andai ditimpa kesusahan... Namun ingatlah, Dia sebenarnya sentiasa ada bersama kita, sentiasa menunjukkan apa yang lebih layak kepada kita walaupun pada dasarnya di luar kemahuan diri kita sendiri... Jangan terlalu berharap untuk orang lain untuk membantu kita secara menyeluruh... Kerana setiap orang ada jalan hidup mereka sendiri... Mungkin pada mata mereka elok, tapi pada mata kita buruk...


Bersabarlah, ada hikmah di sebalik semua itu...

Thursday, June 19, 2014

3 years and still counting...

Assalamualaikum dan salam bahagia...


Yep.. Tgk kawan2 lain sume post tentang hari nie...

20 Jun 2014

Ape yg istimewa hari nie?


Imbas balik 3 tahun lepas... Time mula2 jejakkan kaki ke IPGKTI, tempat aku menimba ilmu sekarang nie... Bkn kali pertama sbb aku dulu interview pn di sini... Masa tu aku sendiri tercari2 arah tujuan aku lepas SPM... Mula2 dpat tawaran ke UPM utk kos Sains Komputer... Tapi atas saranan drpd hampir kesemua ahli keluarga, aku pn cubalag nasib di IPTI nie...


Hehe.. Kelakar... Teringat zaman2 baru masuk dulu... Rupa memang sebijik bebudak sekolah... Muka lum matang lagi... Seminggu orientasi.. Didedahkan kpd segenap ceruk isi IPTI tu sendiri dr pelbagai aspek secara asas... Thanks to my bro Faris Mokhtar time beliau jd YDP JPP dulu.. hehe...


Ada jugak ah serba sedikit gambar2 zaman bru masuk IPTI nie...













Seterusnya spesifikkan kt gambar2 dengan adik-beradik TESL 2 sepanjang 3 tahun kt IPTI yg ada dlm simpanan aku nie...

Time drama King Lear (2 PPISMP)

BIG @ Teluk Gorek, Mersing (1 PISMP)

Event di Masjid Sultan Abu Bakar, JB (2 PISMP)

Penutup English Language Camp (2 PPISMP)

Dinner @ Mariner's, JB (3 PISMP)


Iftar (2 PISMP)


Well, bkn jer aku dapat kenal ngan kawan2 kt IPTI nie, aku dapat ramai jugak kenalan baru yg seangkatan dengan aku brmula drpd grup PIPG Ambilan Jun 2011.. Ada jugak yg aku kenal masa lawatan mahupun aktiviti ketika ada jawatan dlm JPP dulu... Ramai jugak ah... Ade dr IPIK (Anya, Nur), IPRM (Mia, Ikin Mieyo, Claire), IPTHO (Zati, Fateha, Zahin), IPDA (Mek Nin, Dina, Ayu), IPSAH (Husna), IPGK Miri (Zaf, Hasfiyah), IPTAR (Fran, Jac, Wafa), IPBL (Adam), IPGK Ipoh (Iman) n ramai ah jugak... Thanks sbb sudi terima aku jd kawan korg ea...


So, harapan utk diri aku sendiri dan juga kpd rakan seperjuangan, perjalanan menjadi seorang guru amat berliku.. Tapi harus diingat, menjadi seorang guru adalah jauh lebih mencabar dari itu... Kita lihat kiri dan kanan kita... Sedar x sedar bangsa Malaysia kita semakin memerlukan khidmat kita utk membimbing dan mendidik mereka agar dapat menjadi seorang insan yg berilmu dan berguna kpd agama, bangsa dan negara... Dan apa yg lebih penting ialah, seorang guru tak seharusnya hanya menjadi seorang guru... Seorang guru haruslah menjadi murabbi yg mendidik, membimbing, serta menjadi contoh ikutan anak watan demi masa depan yg cerah pada hari muka... Jadikan redha Tuhan itu satu pegangan kita kerana kita akan diberi amanah untuk mengajarkan ilmu-Nya kepada hamba2-Nya yg jahil...


Akhir kalam, selamat berjuang kepada sahabat2 PPISMP Jun 2011/PISMP Januari 2013... 3 tahun kita tempuhi, 2 tahun setengah masih berbaki... Teruskan usaha murni ini... Wassalam...

Monday, May 26, 2014

Dedicated time with TESL 2 homies.... (Part 2)

Bismillah...


So, the previous post is about our class trip to Universal Studio Singapore... So, utk post nie pulak, aq nk share trip yg paling terkini kami iaitu ke Hutan Lipur Gunung Belumut, Kluang, Johor DT pd 6 Mei 2014... Yep, sprti trip USS lepas, ada jer halangan utk plan trip nie... Antar fail, kelas, antar assignment, events...


Yes, this is our life at IPG... Always busy... Hehehe...


For this trip kami berkonvoi dr Larkin ke Kluang brmula pukul 8 pagi... Sedikit lewat dari perancangan asal... So, trip kali nie kami dapat berkumpul sekelas seramai 20 orang... So, kami bergerak menggunakan 4 buah kereta dr Larkin ke Kluang dan classmate yg duduk sana lead konvoi bila kami dh sampai sana dengan kereta dy.. So, ada 5 kereta ah... hehe... So, nie sebahagian drpd momen2 ketika trip berkenaan... Galeri penuh sila klik (sini)..




Taklimat drpd Ketua Opsyen...


Dalam Lejen...



Kami dh sampai!!! :D






Sediakan makanan tengahari beramai-ramai...



Aktiviti wajib: berendam!!! hehe


Lucnh time... Thanks to Madi for preparing this awesome meal for us.. :)


Kereta2 rombongan...


Lepak2 di Kluang Mall...


Yep, sem nie memang banyak event... Tapi memang syok... Hehe... Harap2 berkesempatan lagi utk wat event2 macam nie lagi akan datang... InsyaALLAH... :)

#LoveTrustRespect
#PISMPTESL2






Dedicated time with TESL 2 homies.... (Part 1)

Bismillah...


Sekarang nie adalah waktu cuti semester bagi pelajar2 IPG seluruh Malaysia... So, masing2 ada rencana yg tersendiri utk isi waktu cuti nie...


Ada yg kerja, ada yg duduk rumah habiskan beras... (aq ler tu.. hehe)


Bukan sebab aq tak nak kerja... Alasannya ada banyak event yg dh plan time cuti nie... Lagipun 3 minggu jer kowt... Kalau kerja x puas.. hehe...


So, for this post I want to share with you something which I can say as a throwback during this semester from January until May 2014... Sebabnya aq rasa sem nie aq dapat lebih kenal dengan homies aq, PISMP TESL 2... Yep, memang nature aq jarang rapat dengan orang sebab dikatakan aq suka buat hal sendiri...


Well, it is... Hehe...


So, straight to the first story. Earlier this year our class planned to go for a trip to Universal Studio Singapore... Well, it was a bit challenging since there were many activities and extra classes back at IPTI that time... Plan punye plan akhirnye kami dapat tarikh yg sesuai iaitu 22 Februari utk ke Seberang Tambak sana... So, kami brtolak ke tempat agen tu (Erwin Travel) di Danga Bay dlm pukul 7 pagi kerana bas kami akan bertolak ke Singapore lebih kurang pukul 7.30...  Jadi, nie sebahagian daripada gambar2 sepanjang ke sana.... Album penuh boleh klik (sini)...



Trip nie x semua ada atas sebab2 peribadi... So, only 4 cars involved.. The interesting part is all of our cars are Perodua...


So, this is us filling the rear part of the coach... While students from SETA were in front...


Buku merah jangan lupa bawa.... Hihi...


Meninggalkan bumi Darul Ta'zim buat sementara...


Sepanjang perjalanan, aq banyak habiskan jalan dengan Brendon jer...







Lunch with friends... 


Sebahagian drpd rombongan...


[Bersambung di PART-2]

Thursday, May 15, 2014

Coretan untuk insan yg bernama guru...

Ceritanya...

Semalam,
Ada mak bapak yang datang meradang,
Menghentak meja, bersuara lantang,
Meluah rasa menjeling pandang,
Kecik hati tak diundang,
Marah benar bila dibuang,
Mcm amuk pemain bola dibuang padang.

Ceritanya...

Semalam,
Maruah cikgu diejek-ejek,
Dikata tak layak jadi pendidik,
Ijazah yang ada sekadar dikelek,
Masa mengajar dipendek pendek,
Pengalaman yang ada disukat cetek,
Telinga cikgu mendengar jelek.

Ceritanya...

Hari ini,
Ada murid yang datang lewat,
Sedangkan rumah duduknya dekat,
Cikgu pun tanya kenapa liat,
Hari-hari lambat, ke mana solat?
Muka murid tersenyum kelat,
Otak murid berfikir ligat,
Nak gentar apa, cikgu tak boleh nak sebat,
Paling tak tulis nama dlm buku lewat.

Ceritanya...

Hari ini,
Ada cikgu mengajar di depan kelas,
Ada murid di belakang bersembang bebas,
Ada kerja untuk 1 kelas,
Tapi yang siap tak sampai sebelas,
Marah cikgu berbekas bekas,
Niat di hati mengajar ikhlas,
Yang rajin tiga belas,
Yang lain malas !

Ceritanya...

Nanti,
Tatkala result keluar,
1 sekolah berdebar-debar,
Mak bapak tak sabar-sabar,
Mesti result anak aku bikin gempar,
Silap-silap masuk surat khabar.

Ceritanya...

Bila result mula diumumkan,
Anak dapat cukup cukup makan,
Anak nangis mintak ehsan,
Bukan apa takut balik dirotan,
Anak dipujuk, cikgu disalahkan,
Konon cikgu tak berkelayakan,
Ilmu yang ada tak cukup padan,
Mak bapak melepas baran,
Anak aku bukan sebarangan,
Lahir dari keturunan tuan-tuan,
Patut dapat keputusan number one.

Ceritanya...

Hari ini,
Hati cikgu mendidih-didih,
Mak bapak tak tahu berterima kasih,
Hati cikgu mana tak sedih,
Tapi cikgu hatinya jernih,
Marah pergi sejuk diraih,
Biar mak bapak makinya berbuih,
Nawaitu cikgu bersifat bersih,
Luhur hatinya tetap ditagih.

Ceritanya...
Hari ini,
aku berterima kasih,
Pada guru yg berperit jerih,
Yang tak pernah letih,
Bukan wang ringgit yang cikgu ketagih,
Cukuplah sekadar terima kasih...

*copy paste drpd Whatsapp kwn...

Dalam kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari guru buat insan2 yg pernah mencurahkan ilmu2 yg cukup bermanfaat kepada diri ini hinggalah menjadi seperti mana sekarang ini terutamanya guru2 di Tabika Kemas Felda Sungai Sayong, Sekolah Kebangsaan Sungai Sayong, Sekolah Kebangsaan Kulai Kampung Melayu, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Johor Bahru, dan tidak lupa kepada para pensyarah di Institut Pendidikan Guru Kampus Temenggong Ibrahim, dan semestinya kepada rakan2 seperjuangan di IPG seluruh Malaysia terutama IPG Kampus Temenggong Ibrahim...

Ya, walaupun hanya guru pelatih, namun kita jua bakal menggalas tugas yg sama seperti para guru kita, malah lebih berat lagi tugas dan tanggungjawab kita dalam mendidik insan2 cilik ini dalam arus dunia yg serba moden namun penuh dengan tipu daya, jerangkap samar dan fitnah ini... Ya, kita harus lebih berwaspada... Kerana murid2 kita nanti takkan sama keadaan dan sifatnya seperti waktu kita di bangku persekolahan dahulu.. Mereka lebih manja, mereka lebih terdedah kepada anasir2 perosak yg mampu mencacatkan jati diri mereka sebagai seorang manusia yg berguna kepada masyarakat sekeliling... Kita sendiri selalu dengar kes2 salah laku yg kita sendiri rasa tergamam apabila mendengarnya... Apakan tidak, ada antara kes tersebut amat tidak kena dengan usia murid itu sendiri... Nampak sangat dunia sudah berubah... Jauh berubah... Peranan kita? Sudah pasti macam yg saya cakap tadi, mendidik mereka menjadi insan yg berguna kpd agama, bangsa dan negara dengan cara yg berkesan... Jadi, doa2 lah agar kita, para guru pelatih dapat merealisasikan hasrat tersebut demi melihat anak bangsa kita berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan bangsa2 yg ulung di dunia ini...

Selamat Hari Guru... :)

Tulus daripada,

Syarafuddin bin Sazali

Tabika Kemas FELDA Sungai Sayong (1999)
SK LKTP Sungai Sayong (2000-2001 / 1 Berjaya & 2 Amanah)
SK Kulai, Kampung Melayu (2002-2005 / 3 Sentosa, 4 Sentosa, 5 Sentosa, 6 Sentosa)
SMK Agama Johor Bahru (2006-2010 / 1 Ali, 2 Ali, 3 Ali, 4 Abu Bakar, 5 Al-Farabi)
IPG Kampus Temenggong Ibrahim (2011-2016 <insyaALLAH> / PPISMP TESL 2, PISMP TESL 2)

P/S: Juga sama2 sedekahkan Al-Fatihah kpd guru2 kita yg telah kembali kepada-Nya.. Moga2 mereka ditempatkan dalam kalangan orang2 soleh... Terutama kpd Almarhumah Cikgu Norita binti Mohd. Noor (SMKAJB).. Even beliau tak pernah ajar saya, tapi saya amat senang mengenali beliau... Al-Fatihah...

Friday, April 11, 2014

New song cover... Check this out...



Assalamualaikum, semua...

Well, setelah sekian lama aku x update video aku kt Youtube, so kali nie aku upload cover lagu nie...


Qiara - Yang Kan Terjadi Tetap Terjadi


So, nothing personal about this song... Cuma yg kelakarnye mse sblum nk rkam lgu nie aku sje2 jer maen gitar kt billik Brendon.. Then tibe2 dy maen Virtual Drum gne gne speaker... Hah, trus jamming lak cternye... So, aku ajak Brendon cover 1 lagu n dy ok jer... Then, aku pilih lagu nie sbb snang Brendon nk maen.. Sbb tu if korg perasan klu dgr lagu asal dy ngan cover nie drum fill dy agk laen ckit... Ah, sng ckp byk ah laennye...


Dh nme pn cover kn... Hmm...


So, enjoy yourself with this song, give me your feedback at my Youtube account... :)


Wassalam...

Tuesday, March 25, 2014

Coretan diari Internet yg berhabuk...

Assalamualaikum...

Dh lme aq x post kt blog nie... Yep, skang nie aq bz sgt2... Ye ah, semester dh mkin brtmbah, bebanan (or should i say, cabaran) keje sbg guru pelatih smakin mncbar... Tp rsenye aq rse bosan pulak... Ye ah, katenye dh membujang blik... Katenye...

Ade yg tnye, knpe aq still x cri pengganti dy? Well, bkn sbb aq x leh lpekn dy... Tp aq malas...


Malas nk buat hati aq trluka blik...
Malas nk ubat blik hati aq yg dh sedia sopak nie...
Malas ah, sng ckp...


Ok, i admit... Deep inside my heart i still have some feelings towards her... Just a bit... I don't know why...

Is she still has some feelings too towards me? Nah... She threw me away like a rotten garbage, giving me no chance to make things right... Plus, I heard she already engaged... So, what do you expecting me to do?

Is it because I miss all the memories with her? Acceptable... Walaupun aq cuba buat mindset dlm fikiran aq yg detik prtama aq knal dy smpai yg trakhir aq jmpe dy adalah 'waktu kosong' dlm hidup aq... aq hidup dlm mimpi indah yg tiba2 mnjadi ngeri... trkjut dr lena dgn airmata mmbasahi pipi...



Cerita aq dgn dy? Only ALLAH knows... Just let it secret between me and Him alongside with my companions... Just, let it be....




Well, aq tulis post nie bkn sbb aq nk merintih psal aq trigt sume psal dy, what so ever... Aq just nk coretkn ape yg trbuku kt hati aq, tp bkn semua yg yg aq tuliskn adalah keseluruhan drpdnya... well, the rest... just make it secret... Lg 1, aq sndiri rse brslah ble aq nk story mnde nie kt companion aq... Aq x nk tmbah beban diorg lg... Aq tau, aq fhm... Diorg sume jauh... Ade kehidupan msing2... So, aq sndiri x nk diorg pening fkir psal aq pdhal problem diorg sndiri trbengkalai... Aq cube utk x nk ssahkn org laen... So, i came out with this...


Just 1 hrpan ah utk dy if dy bce post aq nie... Just wishing you good luck for your life there and PLEASE, take care of yourself... As a woman, as a Muslimah...

Eh, kjp... I don't think she still recognise me anymore. Ah, nvr mind...


First meet below the lights of KL, last meet on the streets of JB... I'll miss your frequent question: "How's study?". Be a good reporter, spreading the true news for Malaysia. Your dream is one step ahead to reality... I hope you can work at TV Al-Hijrah, as you always dream before...








As for conclusion, NFM, good luck with your life. See you, maybe at the other side if it's not here. Fullstop.
Wassalam.