My Music, My Life

Monday, May 26, 2014

Dedicated time with TESL 2 homies.... (Part 2)

Bismillah...


So, the previous post is about our class trip to Universal Studio Singapore... So, utk post nie pulak, aq nk share trip yg paling terkini kami iaitu ke Hutan Lipur Gunung Belumut, Kluang, Johor DT pd 6 Mei 2014... Yep, sprti trip USS lepas, ada jer halangan utk plan trip nie... Antar fail, kelas, antar assignment, events...


Yes, this is our life at IPG... Always busy... Hehehe...


For this trip kami berkonvoi dr Larkin ke Kluang brmula pukul 8 pagi... Sedikit lewat dari perancangan asal... So, trip kali nie kami dapat berkumpul sekelas seramai 20 orang... So, kami bergerak menggunakan 4 buah kereta dr Larkin ke Kluang dan classmate yg duduk sana lead konvoi bila kami dh sampai sana dengan kereta dy.. So, ada 5 kereta ah... hehe... So, nie sebahagian drpd momen2 ketika trip berkenaan... Galeri penuh sila klik (sini)..




Taklimat drpd Ketua Opsyen...


Dalam Lejen...



Kami dh sampai!!! :D






Sediakan makanan tengahari beramai-ramai...



Aktiviti wajib: berendam!!! hehe


Lucnh time... Thanks to Madi for preparing this awesome meal for us.. :)


Kereta2 rombongan...


Lepak2 di Kluang Mall...


Yep, sem nie memang banyak event... Tapi memang syok... Hehe... Harap2 berkesempatan lagi utk wat event2 macam nie lagi akan datang... InsyaALLAH... :)

#LoveTrustRespect
#PISMPTESL2






Dedicated time with TESL 2 homies.... (Part 1)

Bismillah...


Sekarang nie adalah waktu cuti semester bagi pelajar2 IPG seluruh Malaysia... So, masing2 ada rencana yg tersendiri utk isi waktu cuti nie...


Ada yg kerja, ada yg duduk rumah habiskan beras... (aq ler tu.. hehe)


Bukan sebab aq tak nak kerja... Alasannya ada banyak event yg dh plan time cuti nie... Lagipun 3 minggu jer kowt... Kalau kerja x puas.. hehe...


So, for this post I want to share with you something which I can say as a throwback during this semester from January until May 2014... Sebabnya aq rasa sem nie aq dapat lebih kenal dengan homies aq, PISMP TESL 2... Yep, memang nature aq jarang rapat dengan orang sebab dikatakan aq suka buat hal sendiri...


Well, it is... Hehe...


So, straight to the first story. Earlier this year our class planned to go for a trip to Universal Studio Singapore... Well, it was a bit challenging since there were many activities and extra classes back at IPTI that time... Plan punye plan akhirnye kami dapat tarikh yg sesuai iaitu 22 Februari utk ke Seberang Tambak sana... So, kami brtolak ke tempat agen tu (Erwin Travel) di Danga Bay dlm pukul 7 pagi kerana bas kami akan bertolak ke Singapore lebih kurang pukul 7.30...  Jadi, nie sebahagian daripada gambar2 sepanjang ke sana.... Album penuh boleh klik (sini)...



Trip nie x semua ada atas sebab2 peribadi... So, only 4 cars involved.. The interesting part is all of our cars are Perodua...


So, this is us filling the rear part of the coach... While students from SETA were in front...


Buku merah jangan lupa bawa.... Hihi...


Meninggalkan bumi Darul Ta'zim buat sementara...


Sepanjang perjalanan, aq banyak habiskan jalan dengan Brendon jer...







Lunch with friends... 


Sebahagian drpd rombongan...


[Bersambung di PART-2]

Thursday, May 15, 2014

Coretan untuk insan yg bernama guru...

Ceritanya...

Semalam,
Ada mak bapak yang datang meradang,
Menghentak meja, bersuara lantang,
Meluah rasa menjeling pandang,
Kecik hati tak diundang,
Marah benar bila dibuang,
Mcm amuk pemain bola dibuang padang.

Ceritanya...

Semalam,
Maruah cikgu diejek-ejek,
Dikata tak layak jadi pendidik,
Ijazah yang ada sekadar dikelek,
Masa mengajar dipendek pendek,
Pengalaman yang ada disukat cetek,
Telinga cikgu mendengar jelek.

Ceritanya...

Hari ini,
Ada murid yang datang lewat,
Sedangkan rumah duduknya dekat,
Cikgu pun tanya kenapa liat,
Hari-hari lambat, ke mana solat?
Muka murid tersenyum kelat,
Otak murid berfikir ligat,
Nak gentar apa, cikgu tak boleh nak sebat,
Paling tak tulis nama dlm buku lewat.

Ceritanya...

Hari ini,
Ada cikgu mengajar di depan kelas,
Ada murid di belakang bersembang bebas,
Ada kerja untuk 1 kelas,
Tapi yang siap tak sampai sebelas,
Marah cikgu berbekas bekas,
Niat di hati mengajar ikhlas,
Yang rajin tiga belas,
Yang lain malas !

Ceritanya...

Nanti,
Tatkala result keluar,
1 sekolah berdebar-debar,
Mak bapak tak sabar-sabar,
Mesti result anak aku bikin gempar,
Silap-silap masuk surat khabar.

Ceritanya...

Bila result mula diumumkan,
Anak dapat cukup cukup makan,
Anak nangis mintak ehsan,
Bukan apa takut balik dirotan,
Anak dipujuk, cikgu disalahkan,
Konon cikgu tak berkelayakan,
Ilmu yang ada tak cukup padan,
Mak bapak melepas baran,
Anak aku bukan sebarangan,
Lahir dari keturunan tuan-tuan,
Patut dapat keputusan number one.

Ceritanya...

Hari ini,
Hati cikgu mendidih-didih,
Mak bapak tak tahu berterima kasih,
Hati cikgu mana tak sedih,
Tapi cikgu hatinya jernih,
Marah pergi sejuk diraih,
Biar mak bapak makinya berbuih,
Nawaitu cikgu bersifat bersih,
Luhur hatinya tetap ditagih.

Ceritanya...
Hari ini,
aku berterima kasih,
Pada guru yg berperit jerih,
Yang tak pernah letih,
Bukan wang ringgit yang cikgu ketagih,
Cukuplah sekadar terima kasih...

*copy paste drpd Whatsapp kwn...

Dalam kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari guru buat insan2 yg pernah mencurahkan ilmu2 yg cukup bermanfaat kepada diri ini hinggalah menjadi seperti mana sekarang ini terutamanya guru2 di Tabika Kemas Felda Sungai Sayong, Sekolah Kebangsaan Sungai Sayong, Sekolah Kebangsaan Kulai Kampung Melayu, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Johor Bahru, dan tidak lupa kepada para pensyarah di Institut Pendidikan Guru Kampus Temenggong Ibrahim, dan semestinya kepada rakan2 seperjuangan di IPG seluruh Malaysia terutama IPG Kampus Temenggong Ibrahim...

Ya, walaupun hanya guru pelatih, namun kita jua bakal menggalas tugas yg sama seperti para guru kita, malah lebih berat lagi tugas dan tanggungjawab kita dalam mendidik insan2 cilik ini dalam arus dunia yg serba moden namun penuh dengan tipu daya, jerangkap samar dan fitnah ini... Ya, kita harus lebih berwaspada... Kerana murid2 kita nanti takkan sama keadaan dan sifatnya seperti waktu kita di bangku persekolahan dahulu.. Mereka lebih manja, mereka lebih terdedah kepada anasir2 perosak yg mampu mencacatkan jati diri mereka sebagai seorang manusia yg berguna kepada masyarakat sekeliling... Kita sendiri selalu dengar kes2 salah laku yg kita sendiri rasa tergamam apabila mendengarnya... Apakan tidak, ada antara kes tersebut amat tidak kena dengan usia murid itu sendiri... Nampak sangat dunia sudah berubah... Jauh berubah... Peranan kita? Sudah pasti macam yg saya cakap tadi, mendidik mereka menjadi insan yg berguna kpd agama, bangsa dan negara dengan cara yg berkesan... Jadi, doa2 lah agar kita, para guru pelatih dapat merealisasikan hasrat tersebut demi melihat anak bangsa kita berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan bangsa2 yg ulung di dunia ini...

Selamat Hari Guru... :)

Tulus daripada,

Syarafuddin bin Sazali

Tabika Kemas FELDA Sungai Sayong (1999)
SK LKTP Sungai Sayong (2000-2001 / 1 Berjaya & 2 Amanah)
SK Kulai, Kampung Melayu (2002-2005 / 3 Sentosa, 4 Sentosa, 5 Sentosa, 6 Sentosa)
SMK Agama Johor Bahru (2006-2010 / 1 Ali, 2 Ali, 3 Ali, 4 Abu Bakar, 5 Al-Farabi)
IPG Kampus Temenggong Ibrahim (2011-2016 <insyaALLAH> / PPISMP TESL 2, PISMP TESL 2)

P/S: Juga sama2 sedekahkan Al-Fatihah kpd guru2 kita yg telah kembali kepada-Nya.. Moga2 mereka ditempatkan dalam kalangan orang2 soleh... Terutama kpd Almarhumah Cikgu Norita binti Mohd. Noor (SMKAJB).. Even beliau tak pernah ajar saya, tapi saya amat senang mengenali beliau... Al-Fatihah...